Stora skillnader regioner emellan gällande risken för allvarliga förlossningsbristningar

2022-03-28

Stora regionala skillnader finns vad gäller risken att drabbas av allvarliga förlossningsbristningar, rapporterar SVT. Störst problem har region Stockholm och region Sörmland, där dubbelt så många drabbas i jämförelse med den region som är bäst på att undvika allvarliga bristningar – Gävleborg.

Mellan 2016 och 2020 drabbades cirka 13 000 kvinnor av de allvarligaste formerna av förlossningsbristningar. Risken att drabbas varierar dock från region till region.

– Det är dubbelt så hög risk om man föder barn i Stockholm som i Gävleborg. Och de skillnaderna kvarstår när man justerar för att kvinnorna är olika gamla, har olika antal födda barn och så vidare, förklarar Karin Källén, professor vid institutionen för obstetrik och gynekologi i Lund, till SVT.

Vad gäller orsaken till statistikskillnaderna regionerna emellan, pekas olikheter i arbetssätt och rutiner ut som sannolika anledningar. 

– Jag tycker att det är en rimlig tolkning. Även man lägger en liten reservation för att man också kan vara olika duktig på att diagnostisera, så är det ändå rimligt i och med att skillnaderna är så pass stora som de är, att det verkar skilja sig i rutiner. För jag har tagit hänsyn till att populationerna kan se lite olika ut, berättar Karin Källén.

Stockholm pekas ut som en av regioner med störst problem vad gäller allvarliga förlossningsbristningar. På senare tid har andelen allvarliga bristningar sjunkit inom regionen, men Karin Källén menar att andelen borde ha gått ner ännu mer. Hon pekar ut stress bland personalen som en potentiell anledning till statistiken för Region Stockholm.

– Det är ett hantverk och det tar tid att arbeta in de här rutinerna. Speciellt om man har mycket att göra. Med en stressad personal är det så klart svårare än om man har en stabil personal som kan jobba i lugn och ro, säger hon.

Läs hela nyheten från SVT.se här.

Sidan redigerades senast: 2022-03-28