Nu införs tarmcancerscreening i Blekinge

2022-03-30

Region Blekinge kommer under våren att införa tarmcancerscreening, men det finns viss oro för huruvida kapaciteten kommer att räcka till.

Runtom i Sverige har regionerna börjat införa tarmcancerscreening i hopp om att rädda fler liv genom tidig upptäckt. Nu är Region Blekinge på tur. Regionen hoppas från och med april att kunna börja erbjuda screeningprocessen till personer mellan 60-74 år. 

Mattias Söderholm är överläkare i tarmkirurgi på Blekingesjukhuset. Han berättar för SVT att målet med screeningen är att fler ska kunna söka vård i ett tidigt skede.

– Under pandemin har vi sett att fler insjuknat med spridd sjukdom, och alltså sökt vård i ett senare stadie. Det hade kunnat undvikas med screening.

Samtidigt som förhoppningen är att införandet av screeningprocessen ska göra en betydande skillnad, finns en vis oro kring huruvida regionens kapacitet räcker till. Mattias Söderblom nämner att köerna till tarmundersökningar är långa från norr till söder. En person med milda symptom kan få vänta så länge som tre månader på att bli undersökt.

– Screening undersöker friska personer, men vi har inte ens kapacitet att undersöka dem som har symptom, berättar han.

Läs hela nyheten från SVT och lär dig mer genom att klicka på den här länken.

Sidan redigerades senast: 2022-03-30