Ny studie: Risken för förlossningsskador minskar om två barnmorskor närvarar vid förlossningen

2022-03-17

En ny klinisk studie ledd från Lunds universitet visar att risken för allvarliga förlossningsbristningar, så kallade sfinkterskador, minskar om två barnmorskor närvarar vid vaginal förlossning.

I den randomiserade kliniska studien har forskare undersökt huruvida risken för sfinkterskador minskar om den ansvariga barnmorskan får stöd av en kollega under det sista krystningsskedet. Studien omfattade över 4 000 förstagångsföderskor. Totalt 1546 av de deltagande i studien blev tilldelade två barnmorskor medan 1513 personer fick standardvård med en barnmorska. Hos de som tilldelades två barnmorskor fick 3.9 % en sfinkterskada. Hos de som tilldelades en barnmorska ökade detta antal till totalt 5.7 %. Resultaten visade också att det grupperna emellan varken fanns några skillnader i andra typer av bristningar eller i hur barnet mådde efter förlossningen. 

Malin Edqvist, forskare vid Karolinska Institutet, ledde studien under sin tid som postdoc vid Lunds Universitet. Hon berättar att de kommer att undersöka hur kvinnorna upplevt att ha stöd av två barnmorskor. Man kommer också att titta på när arbetet fungerar som bäst utifrån barnmorskornas synpunkt.

– Antalet allvarliga bristningar minskade med 30 procent i den grupp där kvinnorna fick stöd och vård av två barnmorskor. Eftersom många förlossningsavdelningar redan har infört arbetssättet är det mycket glädjande att vi nu har vetenskapligt stöd för metoden, berättar hon för Lunds universitet.

Christine Rubertsson, barnmorska och professor vid Lunds universitet, är ansvarig för studien. 

– Även om allvarliga bristningar inträffar sällan så kan det leda till stora och ibland livslånga konsekvenser för den som drabbas. Kvinnor har symtom som långvarig smärta, avföringsinkontinens, ett påverkat sexliv och andra komplikationer, konstaterar hon.

Ta del av studien och läs hela artikeln från Lunds universitet här.

Sidan redigerades senast: 2022-03-17