Trots nyheter om att allt fler regioner infört screening för tjock- och ändtarmscancer, kommer det att dröja till 2028 innan screeningprocessen införts fullt ut i hela Sverige - det visar en sammanställning av Cancerfonden.
Ulrica Sundholm är chef för kunskap och stöd på Cancerfonden. Hon berättar att det måste finnas förutsättningar att införa nya screeningprogram lika i hela landet.
— Det här är ett systemfel och om regeringen menar allvar med en jämlik vård anser vi att de måste ta ansvar för att de nationella screeningprogrammen införs jämlikt över hela landet.
Ulrika Sundholm betonar även att det är oacceptabelt att möjligheten tarmcancerscreening skiljer sig åt på olika platser i Sverige - särskilt då det finns beslut om nationellt införande av screeningprocessen.
Redan 2014 gjorde Socialstyrelsen ett positivt ställningstagande kring att alla mellan 60 och 74 år skulle få erbjudas undersökning för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Processen med att göra detta till verklighet har därefter förlängts på grund av juridiska frågor, personalbrist och administrativa problem.
Ingen region är ännu helt klar med införandet av screeningprocessen. Region Stockholm Gotland, som kom att bli först i Sverige med att erbjuda tjock- och ändtarmscancerscreening till den tänkta målgruppen, har ännu enbart hunnit kalla personer mellan 60 och 69 år.
Läs mer om TTELA:s rapportering kring Cancerfondens sammanställning genom att klicka här.