7 miljoner till forskningssatsning om tjock- och ändtarmscancerscreening
2022-01-25
Chefen för verksamhetsområde Kirurgi på Södersjukhuset, Johannes Blom, har beviljats drygt sju miljoner kronor för ett forskningsprojekt om utvärdering och individanpassning av allmän screening för tjock- och ändtarmscancer.
Johannes Blom berättar att projektet ska utvärdera om screening minskar dödligheten i tjock- och ändtarmscancer i befolkningen. Utvärderingen kommer totalt att innefatta cirka 400 000 personer. Man ska också undersöka vilka typer av tarmbakterier som finns hos de utvärderade, detta för att studera sambandet mellan tarmbakterier och cancerrisk.
Enligt Johannes Blom kommer projektets resultat att vara viktiga för att utvärdera huruvida de program för screening av tjock- och ändtarmscancer som nu startas upp runt om i Sverige, faktiskt kommer att resultera i en lägre dödlighet.
De beviljande medlen kommer från Cancerfonden, Vetenskapsrådet och Region Stockholm och sträcker sig över tre år.
– Med en modell för att bedöma individuell risk att utveckla tjock- och ändtarmscancer kommer potentiellt onödig uppföljning att kunna undvikas för individer med mycket liten risk, samtidigt som vi kan förebygga cancern bland dem med störst risk. Vi får en betydande minskning av undersökningar för tusentals screeningdeltagare och ett bättre utnyttjande av våra sjukvårdsresurser. Våra resultat kommer att vara relevanta för miljontals screeningdeltagare runt om i världen, berättar Johannes Blom.
Sidan redigerades senast: 2022-01-25