Debattartikel om framtidens ändtarmscancerkirurgi

2022-08-23

Överläkaren Per J. Nilsson skriver i Svenska Dagbladet en debattartikel om ändtarmscancerkirurgin i Sverige.

"Varje år diagnostiseras omkring 2 000 svenskar med ändtarms­cancer. Behandling av ändtarms­cancer är individ­anpassad och komplex. Strålning, cellgifter och operation kan samtliga användas, var för sig eller i kombination. Av de 2­000 drabbade opereras årligen 1 200–1 500 personer. I dag utförs dessa operationer på 30 olika sjukhus i Sverige.

I den statliga utredningen ”Träning ger färdighet. Koncentrera vården för patientens bästa” (SOU 2015:98) anges att utförande av minst 50–100 operationer årligen är en rimlig utgångs­punkt för att verksamheten ska kunna bedrivas med hög kvalitet. Under femårs­perioden 2017–2021 utfördes i medeltal 45 operationer per ändtarms­cancer­sjukhus vilket är nära de 50 som diskuteras i utredningen. Tyvärr är inte medelvärde en lämplig indikator eftersom spridningen är stor. Om man granskar de helt öppna data som finns tillgängliga via cancercentrum.se finner man att något sjukhus gjorde 15 operationer per år medan ett annat gjorde 115 operationer årligen under femårs­perioden. Faktiskt visar det sig att endast 6 av 30 sjukhus utförde 50 eller fler operationer per år.

I Finland har man valt att centralisera ändtarms­cancer­kirurgin till fem sjukhus i landet. I Finland finns således ett ändtarms­cancer­sjukhus per 1,1 miljoner invånare medan motsvarande siffra i Sverige är ett sjukhus per 350 000 invånare. Även i Danmark, där man valt att införa storregioner, har ändtarms­cancer­kirurgin centraliserats till omkring 500 000 invånare/sjukhus. Utöver detta tillkommer populationen på Grönland och Färöarna vilka opereras i Danmark.

En annan statlig utredning, ”En nationell cancer­strategi för framtiden” (SOU 2009:11) la grunden för tillskapandet av regionala cancer­centrum (RCC). Sex sådana, motsvarande de sex sjukvårds­regionerna, finns och tillsammans verkar de inom ramen för RCC i samverkan. Flera för cancer­patienterna viktiga förbättringar som nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp har tillskapats via RCC. En ytterligare uppgift för RCC har varit att planera och bidra med implementering av nivåstrukturering. Nivåstrukturering kan enkelt uttryckas som att varje patient ska handläggas på optimal nivå inom vårdsystemet. För cancer­kirurgin har nivåstrukturering dock ofta kommit att handla om koncentration av viss kirurgi till färre enheter.

Inte minst genom pandemin uppdagades att svensk sjukvård kan upplevas fragmenterad med 21 olika huvudmän. Sex olika RCC har således att verka mot 21 olika region­ledningar. Det är naturligtvis möjligt att det finns region­ledningar som motsätter sig koncentration av viss kirurgi trots att det förordas av RCC på en sjukvårds­regional nivå."

Läs hela debattartikeln på SvD här.

Sidan redigerades senast: 2022-08-23