Allvarliga konsekvenser för patienter när tjock- och ändtarmscancer feldiagnosticeras

2022-04-11

Fel diagnos ligger bakom hälften av alla vårdskador, uppger Forskning.se i en ny artikel. Såväl tjocktarmscancer som ändtarmscancer finns bland de diagnoser där diagnostiska fel inom primärvården får allvarliga följden för patienter.

I de fall där diagnostiska fel leder till konsekvenser för patienter, berör konsekvenserna bland annat förlängd vårdtid, försämrad livskvalitet och förvärrad sjukdom. Likaså leder den här typen av diagnosmissar till konsekvenser för sjukvården, såsom resurser som går förlorade.

Rita Fernholm, distriktsläkare och forskare vid Karolinska Institutet i Solna, berättar för Forskning.se att det är mycket dyrare att behandla patienter i ett sent skede.

– Det kräver större resursåtgång, men hur mycket det handlar om vet vi inte. Det är svårt att beräkna.

Bland de orsaker bakom diagnostiska fel listas bland annat systemrelaterade faktorer, såsom tidsbrist och hög arbetsbelastning men även kunskapsrelaterade faktorer, såsom att personalen inte känner till nog mycket om diagnosen i fråga.

– Om man som läkare inte har koll på andra möjliga diagnoser som det skulle kunna vara kan man inte heller ställa dem, berättar Rita Fernholm.

Rita Fernholm har studerat patientsäkerhet och feldiagnosticering. I hennes studie uppdagades att cancer utgjorde den största delen (37 %) av de diagnostiska felen i databasen med sjukvårdsrapporterade vårdskador från primärvården. Bland de cancerformer som oftast drabbades av diagnostiska fel hittas bland annat tarmcancer.

Läs hela artikeln från Forskning.se här.

Sidan redigerades senast: 2022-04-11