Aktuellt från ILCO

På denna sida finns aktuell information.

Rapport från Kocksträff i Göteborg 9 september.
Det var över 30 deltagare vid träffen. Föreläste gjorde professor emeritus Leif Hultén, gastrokirur Jonas Bengtsson och urolog Olof Jonsson.
Rapporten är skriven av Brit Harsem som var en av deltagarna från Norge.
Rapporten. (PDF-dokument, 257 kB)

Stomiordlista på 19 språk.
ILCO i Tyskland har tagit fram en ordlista på olika användbara stomiord och översatt den till 19 språk. Perfekt att använda vid utlandsresor.
Hela ordlistan. (PDF-dokument, 191 kB)

Pressmeddelande och redovisning av enkäten "Hur mår tarmen"
Under stomidagen i Karstad 1 oktober redovisas enkäten "Hur mår tarmen" samtidigt som patienter med korttarmssyndrom berättar hur det är att leva med diagnosen.
Undersökningen bland 150 personer med korttarmssyndrom visar att många faktiskt inte har tillgång till samhället. De är isolerade hemma, bundna vid att ständigt vara nära en toalett eller behöva åka till sjukvården för att få dropp konstaterar ILCO:s förbundsordförande Bo Karlsson.
Pressmeddelande i samband med stomidagen. (PDF-dokument, 687 kB)
Redovisning av enkäten. (PDF-dokument, 496 kB)

Stomibandage till Zimbabwe. Ni som vill ge ett ekonomiskt bidrag till en container för att skicka insamlade stomibandage till Zimbabwe kan sätta in pengar på ILCO:s pg: 67 70 10 – 1 eller bg: 5131 – 9697, märk inbetalningen Container till Zimbabwe. Läs mer om projektet

ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, har beviljats stöd från Arvsfonden. Projektet heter "Stödverksamhet för personer med stomi, tarm- och urodiagnos samt närstående." och är treårigt. Projektet kommer genomföras i nära samarbete med stomiterapeuter och kontaktsjuksköterskor.

Stomipriset delades under stomidagen ut till Fredrik Kyhlberg och Tord Jägsten.
Fredrik fick priset bland annat för att han har utfört ett pionjärarbete genom att inrätta Sveriges första stomimottagning i Värmland på tidigt 70– tal.
I Tords motivering fanns bland annat hans stora engagemang för ILCO:s barn- familj- och ungdomsverksamhet. Han var en inspirationskälla vid varje möte som arrangerades och alla som var barn- förälder- eller ungdom från tidigt 80- tal och många år framåt, vet vem Tord är.

Informationskväll om urodiagnoser och urostomier.
I april anordnade ILCO Västra Götaland en kväll om urodiagnoser och urostomier, där överläkare Gundela Holmdahl och professor Ralph Peeker föreläste. Föreläsningarna filmades av ABF och kan ses på nätet i efterhand via ABF Play.
ABF:s medverkan i inspelningen och distributionen av föreläsningen via ABF Play, visar hur ILCO med ABF:s hjälp kan sprida en lokal aktivitet till fler intresserade i hela Sverige.
Via länkarna nedan kan ni ta del av både Gundelas och Ralphs föreläsningar.
Gundela Holmdahls föreläsning
Ralph Peekers föreläsning

Njutningsfull kok- och inspirationsbok.
Hur är det att leva med stomi? Kan man snorkla med en påse på magen? Påverkas samlivet? Kan man äta som vanligt eller finns det mat man bör undvika? Svaren finns nu samlade i en lustfylld och konstnärlig kokbok som producerats av Kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus.
Foto Athina Strataki
ILCO har varit med och finansierat boken och de flesta modellerna i boken är ILCO-medlemmar. Här kan du ladda hem hela kokboken. (PDF-dokument, 6,7 MB)

Annonser. Klicka på annons för att komma till företagets hemsida.

M Care
B Braun
Mediplast
Dansac
Capero Medical AB